program 2014

Program Hannagårdens vänner 2017

 

Kära Hannagårdsvänner

Nu kommer ett gott nytt år då vi hoppas få se er här. Här nedan hittar du programmet för Hannagårdens vänner under 2017.

 

 

 

Årsmöte, 22 april kl 13.00

För medlemmar i Hannagårdens vänner.

Bli medlem och få rösträtt på årsmötet samt gratis entré och mat på höstmötet!

 

 

22 april kl. 15.00 - för alla oavsett medlemskap: Luther, kärleken och medaljens baksida

Luther på gott och ont! Författarsamtal med kulturjournalisten Svensson om "doktor Luther och Mr Hyde " - mannen som förändrade Europa, myndigförklarade människor men också skrev hätskt mot påven, upproriska bönder och judar ....han hyllade vetenskap och ville att alla, både pojkar och flickor, skulle gå i skola...OCH han kastade ett bläckhorn på djävulen...han var ett språk- och musikgeni men sov på en rutten halmmadrass...hör också mer om hans stormiga relation till den förrymda nunnan Katarina von Bora...hon bryggde det bästa ölet i Wittenberg. ..starka och kontroversiella personer i en tid av starka framtidsförhoppningar. Hur gick det? Och sist men inte minst - Karlssons Kletzmer med musik rotad i den jiddischkultur som överlevt mot alla odds! En unik dag på Hannagården. Avgift 100 kr betalas vid ankomst. Info/anmälan info@hannahouse.se. Hannagårdens vänner i samarbete med Bilda Öst.

 

Per Svensson har varit kulturchef på Expressen och skriver nu i Sydsvenskan. Hans bok om Luther kom ut i början av detta år ( nybearbetad ) och visar att reformationsrörelsen var en huvudfåra i den europeiska intellektuella renässansen, inte något vid sidan om. Han skildrar Luthers komplexa personlighet på ett journalistiskt stringent sätt i snabb och klarsynt prosa. Ylva Eggehorn har skrivit musikdramat Katarina! som handlar om Luthers hustru, premiär i Lund i höst. En stark "VD" för reformationens högkvarter. I storfamiljen i Wittenberg var man sällan färre än 30 runt bordet. Hon skötte finanserna, organiserade hushållet med fastigheter, djur och handelsträdgårdar, bryggde öl, tog hand om 6 syskonbarn utöver sina egna 6, upplevde krig, pest och brevväxling med Europas kungar, blev till sist bortglömd och förnedrad. Hur såg hennes relation till Martin Luther ut?

 

Karlssons Kletzmer kommer med tre musiker - klarinett, fiol och dragspel. Efter att ha hyllat och beundrat judarna i sin ungdom vände sig Luther emot dem med hätska uttalanden när han blev äldre . Varför? Och vad har det betytt för antisemitismen i Europa? Musiken Karlssons Kletzmer bjuder på andas hopp, livsglädje mitt i sorgen och triumf trots tunga öden. Karlssons tar oss med till en musikvärld i Europas hjärta, och visar också hur nära den nordiska folkmusiken den ibland hamnar. ..

 

Fika till självkostnadspris. 100 kr betalas vid ankomst. Anmälan och info på info@hannahouse.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Botvidsdagen, 28 juli kl 10.00

Hans Erik Lindström, ledare och pionjär inom pilgrimsrörelsen i Sverige, vandrar med oss i trakten. LouLou Hillstad väljer vägen. Samling på Hannagården. Ta med matscäk. Vill du hellre komma direkt senare?

 

Det går också bra att komma till:

 

Kl 13.00 ”Mellan himmel och hav” Katarina Rudérus, sång, i en nyskapad sommarkonsert för tre, med flöjt och poesi. Matnyttigt fika/sallad, Inger Jonasson ställer ut akvareller i ateljén, och HansErik Lindström talar om pilgrimsvandring i vår tid.

 

Anmälan senast 20 juli, och info på info@hannahouse.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Höstmötet, 14 oktober kl 13.00

 

Lena Lervik, skulptör, och Ingela Bendt, fotograf, om boken Madonna - en vandring genom Lenas liv och konst på spaning efter den mest laddade kvinnosymbolen och alla dess många bottnar!

 

 

För icke medlemmar entré 100 kr. Anmälan och frågor: info@hannahouse.se

Hannagården - en plats för oväntade möten | Kontakt: info@hannahouse.se | 148 96 Neder Söderby, Sorunda | © Hannagården 2017