För tio tusen år sedan såg Sorundas landskap helt annorlunda ut. Hela Skandinavien var täckt av is. När isen smälte, höjdes marken långsamt. På 1000- talet var Sorunda en del av kustlinjen och havsvatten fyllde dalgångarna. De som bodde i trakten var tvungna att använda sig av båtar för att ta sig mellan de små öarna, som nu är kullar.
Människor har bott i byarna Trollsta och Nedre Söderby sedan lång tid tillbaka. Vi kan fortfarande se fornlämningar, exempelvis runstenar från vikingatiden, på flera ställen i trakten. Det finns till och med runstenar i en del trädgårdar! Även yxor från stenåldern har påträffats i jorden. Sorunda har många traditioner som sorundatårtan, folkdräkter och en egen midsommarstång. Det är en gammal trakt och rötterna går djupt ner i jorden.
Det finns ingen som vet exakt vad som hände på den plats där Hannagården står idag. Men många har gissat att det kan ha varit en plats för förhistoriska ritualer. Kanske offrades det även här. En forngrav på Hannagårdens berg vittnar om att platsen har varit viktig. Under det tidiga 1900-talet byggdes här ett kapell. Ett s.k. missionshus. Det var ett av tre kapell som byggdes under väckelsetiden i Sorunda med syftet att ha en egen lokal kristen mötesplats och slippa vara bunden till den mer formella statskyrkan. Här hölls gudstjänster och söndagsskola. På Hannagården bodde en varmt troende kvinna, Lovisa, och många vallfärdade till henne för att få råd.
Under 1960-talet stod huset mer eller mindre tomt och det var inte förrän 1971 som den nya eran kom att inledas. Då köpte ett ungt par vid namn Ylva och Georg Eggehorn huset. På 1970-talet var de ”Jesus hippies” och de ville skapa en plats för vila, kreativitet och andlig vägledning, med den kristna tron i centrum och öppenhet utåt. Det här var en intensiv period i Ylvas och Georgs liv. De borrade en brunn, restaurerade och byggde ut Hannagården och välkomnade tusentals besökare från hela världen. Det finns många historier från den här tiden, både smärtsamma och fantastiska. Det var en viktig period för Ylva och Georg och utgör en stor del av husets historia. På 1980-talet trappades verksamheten på Hannagården ner. Familjen odlade bin, bär och grönsaker och hade en del djur. Georg arbetade som lärare på Hagabergs folkhögskola och undervisade i historia, samhällskunskap, filosofi och religion. Ylva utvecklade sitt författarskap. Elisabet föddes 1976 och Mikael 1989. 1990-talet var en lugn period med få besök. Men nya planer växte fram på att återuppliva Hannagården. Sedan dess har det sakta men säkert tillkommit gäststugor, ett bibliotek, en ateljé, garage och andra utrymmen som gjort det möjligt att hålla kurser och retreater här.
Under 2000-talet började det koka i grytan igen, nu med flera dörrar öppna. Ylva och Georg bildade en stödförening, Hannagårdens vänner. De har fyra årliga möten, med olika slags kulturella och andliga aktiviteter och diskussioner. Individer och grupper har hyrt huset för kurser, musikinspelningar, retreater och för att vila i den avkopplande atmosfären. Läs mer på föreningens hemsida.
Sedan 2004 har Elisabet och Mikael arrangerat stora midsommar- och nyårsfester, med människor i olika åldrar, av olika bakgrund och nationalitet. Här är exempel på några av Elisabets initiativ i samma anda: i april 2007 hade Hannagården besök av ett 30-tal kvinnor i åldrarna 15-61. Flera av deltagarna bjöd in sin syster, mamma, mormor, kusin eller vän. Det hjälpte till att knyta band och motverka fördomar mellan olika religiösa och andliga livsåskådningar, åldrar och bakgrunder och genererade mycket skratt, glädje och gemenskap! Det banade väg för en festival som ägde rum i augusti 2008. Ett ledningsteam bildades och grupper av ungdomar från kommunen arbetade tillsammans ett helt år i förväg för att förbereda festivalen. En grupp från UK kom också över för att bidra med frivilligt arbete. Festivalen varade i tre dagar med god mat, judisk dans, sång, bad, tolv liveband på scenen i skogen, poesiläsning och mys i tipin. En del skapade i lera, andra gick på meditation, vägskälsterapi, fick massage, reiki eller zonterapi, eller var med i en workshop i autentisk rörelse, berättarverkstad eller historisk skogspromenad. Trots regn och mycket arbete genomsyrades stämningen av öppenheten och viljan att hjälpas åt att skapa något unikt.
Sedan dess har kreativiteten exploderat på Hannagården och mycket nytt växer fram. Nu anordnar vi regelbundet sångkurser, skrivarhelger, dagar för personlig utveckling, ikonmåleri, retreater, samtalsdagar och mycket mer.
Du kan också hyra Hannagården enskilt eller i grupp. Vill du se vilka perioder den är ledig för bokning, titta i kalendariet. Använd sedan vårt bokningsformulär för att göra en förfrågan! Välkommen att höra av dig!
Hannagården - en plats för oväntade möten | Kontakt: info@hannahouse.se | 148 96 Neder Söderby, Sorunda | © Hannagården 2019